Friday, October 18, 2013

Pickled garlic

Hai everyone! Hopes all of you will doing fine today. I'm sure semua orang kat sini knows pickled garlic kan? For thos yang tak pernah dengar, pickled garlic ni adalah jeruk bawang putih. Biasanya kat malaysia jeruk bawang putih jual dalam balang2 tu tanpa peel dye punya skin. It's a bit unhygienic for me. Hehe. So today, I would like to explain to you the goodness and how to prepare this pickled garlic.

bawang putih yang dijeruk ni bagus untuk kesihatan and as an alternative way to serve it without concerning about the heat of garlic. Selalu kan kalau kita makan bawang putih mentah rasa macam nak terbakar lidah kan, betul tak? So bila kita jerukkan bawang putih ni, rasa panas and pedas dye hilang.

Kebaikan bawang putih ni antaranya untuk boost up immunity system of our body.
It also helps in reducing LDL level in our blood. So maybe membantu untuk orang yang sekarang dalam program diet. Juga terbukti dalam mengurangkan risk cancer and others serious condition. Boleh saja search di google okay- malas nak curi article orang. saya akan tulis apa yang saya tahu je. :)

Cara saya nak buat benda ni paling mudah. Kupas bawang putihthen soaked dalam larutan cuka. hehe.Ouh ye, masa kupas bawang putih, be carefull tau, not to leave any kind of cut on the cloves. Jangan bagi bawang tu luka, sebab bila ada luka, nanti khasiat dye boleh hilang.* Not sure if perkataan luka tu sesuai..hmmm

Kalau nak advance sikit, boleh pickle sekali dengan baby timun macam orang USA selalu macam, then rendam dalam larutan (brine) -cuka+air+gula+garam+herb(optional). Tak kisah dengan sukatan. Seriously I dont think its affect the garlic. At least too much. Hee ^^

Then letak bahan2 tu semua dalam satu jar. biar garlic tenggelam tau atau terapung( mean larutan brine banyak dari garlic. Then boleh simpan dalam peti ais or bawah katil tempat gelap and sejuk. Jangan terkejut if hari kedua tengok garlic tu warna biru. It should be blue/greenish. Hehe. You can only eat them bila usianya dah mencapai three weeks :)

Gambar tak boleh nak post sekarang. Will update later okay??

Selamat mencuba :)

2 comments:

  1. x nah cuba pulak.huhu...masak dgn bawang ada la..

    ReplyDelete
  2. Try la ina. bagus tau untuk awet muda or untuk tima2 tua nanti. bantu jaga badan and untuk sihat. Tapi of cos la rasa tak sedap.. hehe Tapi nak sihat kena lah try hehe :)

    ReplyDelete